fbpx

Tips από την Projectyou για την ανάπτυξη της Καριέρας σας

Tips από την Projectyou για την ανάπτυξη της Καριέρας σας

Κατερίνα Θεοφανίδου
ktheofanidou@projectyou.gr

Η Κατερίνα Θεοφανίδου είναι Founder Projectyou,  Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Πρόεδρος ΙΡΜΑ-Greece, Γεν. Γραμματέας ΙLME

 

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε εντονότερα στο μέλλον είναι η ανεργία, οι χαμηλοί  μισθοί και η εντατικοποίηση εργασίας. Μία διέξοδος για ώριμα στελέχη είναι να οργανώσουν σε κάποια φάση της καριέρας τους την αυτοαπασχόληση τους ή τη δημιουργία μιας επιχείρησης.

Τα τελευταία 4 χρόνια η Projectyou έχει εστιάσει τις δράσεις της στην εκπαίδευση των αποφοίτων, των άνεργων και των στελεχών που έχασαν τις δουλειές τους, στις γνώσεις και τα skills που τους χρειάζονται για να δημιουργήσουν τις δικές τους βιώσιμες επιχειρήσεις, που δυστυχώς δεν τις μαθαίνουν ούτε στα Πανεπιστήμια ούτε στα ΤΕΙ. Ακόμη δυσκολότερο είναι να αλλάξουμε την κουλτούρα και την νοοτροπία της «υπαλληλικότητας» που έχει εμποτιστεί βαθιά στο γονίδιο με αυτή της επιχειρηματικότητας.

Να ποια βήματα προτείνουμε σε όσους αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην Επιχειρηματικότητα:

 1. Είναι η προσωπικότητα μου κατάλληλη για το επιχειρείν;
  Έχω σθένος, πείσμα, ανάληψη ρίσκου, επικοινωνιακότητα, ικανότητα για εργασία υπό πίεση, αισιοδοξία, θετική σκέψη, δημιουργικότητα, σκέψη «έξω από το κουτί», πείσμα; Αν αυτά είναι στην γονιδιακή μου προσωπικότητα, είμαι τυχερός. Αν δεν είναι όμως, προσπαθώντας μπορώ να βελτιωθώ. Ή συνεταιρίζομαι με άτομα που διαθέτουν αυτά που λείπουν σε μένα.
 2. Έχω βρει μια αξιόλογη ιδέα;
  Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι: Είναι το προϊόν ή η υπηρεσία καινοτόμα; Αν δεν είναι, δεν πειράζει, αρκεί να είναι καινοτόμο το πακέτο συσκευασίας, προώθηση, τοποθέτηση. Καλύπτει πραγματική ανάγκη που έχει η αγορά;
 3. Τo Business Plan είναι ενθαρρυντικό;
  Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε αν δεν κάνουμε προηγουμένως μια άσκηση προσομοίωσης. Αυτό είναι το business Plan. Μελετώ στο χαρτί αν θα έχω κέρδος και τι ενέργειες πρέπει να κάνω για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Στην παρούσα συγκυρία δεν πρέπει να επενδύσω σε ιδιόκτητες υποδομές (αποθήκες, αυτοκίνητα, software, κλπ) όταν υπάρχουν σε επάρκεια και μπορώ να μισθώσω τρίτους. Δεν πρέπει να ξεκινήσω πριν διασφαλίσω τις πηγές χρηματοδότησης.
 4. Ίδρυση εταιρείας
  Στο βήμα αυτό επιλέγουμε την κατάλληλη νομική μορφή εταιρείας ανάλογα με το αντικείμενο (παραγωγή ή υπηρεσίες), ύψος επενδύσεων, μέγεθος πελατών, ευθύνη ιδρυτών, ασφαλιστικά ιδρυτών, κλπ.
 5. Διοίκηση εταιρείας
  Μέχρι εδώ ήταν τα εύκολα, από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η επιλογή και εκπαίδευση προσωπικού, ο καθορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων, η διοίκηση απόδοσης, η στρατηγική, οι πολιτικές μάρκετινγκ, η παρακολούθηση των οικονομικών, η μάχη με τον ανταγωνισμό, η συνεχής βελτίωση συστημάτων και διαδικασιών, η εξέλιξη των προϊόντων και των υπηρεσιών, είναι μόνο μερικά από τα καθημερινά θέματα που πρέπει να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά.
 6. Η ώρα του αποχωρισμού
  Έρχεται κάποια στιγμή που ο επιχειρηματίας σκεφτόμενος με τη λογική, και όχι με το θυμικό, πρέπει να αποφασίσει να αποχαιρετήσει το δημιούργημα του είτε πουλώντας το είτε κλείνοντας είτε αλλάζοντας το αντικείμενο. Αν δεν το κάνει στην κατάλληλη στιγμή από εκεί και πέρα αρχίζει να χάνει ότι κέρδισε. Δεν είναι εύκολο διότι έχει δεθεί μαζί του σαν να είναι παιδί του.
  Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να δεχόμαστε το τέλος για να δικαιούμαστε μια νέα αρχή.